top of page
MickeMG_Vintage_Red_Curtain_Mystery_dark_down_lights_Stage_Back_31a82e8b-a013-4488-bc71-c6

Hustomte i Carbonite

00030
1 295.00kr
Förhandsbeställ
1
Produktdetaljer

Hustotmen i Carbonite
I det tidiga 1970-talets Nordkorea, långt borta från omvärldens insyn, doldes ett ambitiöst och mycket hemligt projekt. Detta program, endast känt av en exklusiv krets inom landets gränser, hade ett mål: att kolonisera Mars. Trots bristen på öppen information, cirkulerade rykten om att omkring 200 individer hade valts ut för delta i rymdprogrammet.

Bland dessa utvalda fanns en osannolik kandidat – en man från Dalarna, Sverige. Mannen var en av femtio utländska deltagare som rekryterats tack vare deras extraordinära genetiska egenskaper, som Nordkorea uppmärksammat under internationella sportevenemang. De utvalda kontaktades av den nordkoreanska säkerhetspolisen som erbjöd dem en stor summa pengar som de skulle få efterlämna till sina familjer, under förutsättning att de skulle hålla projektets existens hemligt. Undertonen var dock att om de tackade nej eller försökte hoppas av programmet skulle det sluta i deras död.

Den svenske deltagaren, drivet av en kombination av rädsla och nyfikenhet, accepterade erbjudandet. Men hans deltagande var förenat med en egendomlig begäran: att ta med sig en hustomte från sin gård. Han trodde starkt att denna hustomte, en symbol för lycka och beskydd, skulle vara en värdefull följeslagare på den farliga resan till Mars och han ville även att en nyckel från hans hus skulle få följa tomten, då att ta med sin gamla nyckel till sitt nya hem för tur med sig. Hans begäran godkändes och hustomten fördes i hemlighet till Nordkorea.

Väl i Nordkorea, mötte hustomten dock ett oväntat öde. Ledaren Kim Il-Sung, som fascinerades av dess särdrag, bestämde att hustomten skulle bli ett försöksobjekt i ett experiment för rymdfärder. Forskare hade utvecklat en metod för att placera levande varelser i dvala genom en form av frystorkning och inkapsla dem i carbonite. En process som tillfälligt skulle bromsa upp alla biologiska funktioner och förfall av kroppen, men ändå hålla individen vid liv.

Kapseln sattes i omloppsbana runt jorden och tanken var att den efter ca 1 år skulle återinträda i atmosfären och sedan med hjälp av fallskärmar säkert landa i Nordkorea, där forskarna skulle befria tomten från caroniten och väcka upp honom för att göra tester. Men något gick snett och kapseln kom ur sin bana redan efter 10 månader och började sjunka ner mot jorden igen. Den störtade genom atmosfären och kraschlandade på en åker i USA. Själva kapseln gick i tusen bitar men den hårda carboniten höll och tomtens behållare fick inte en skråma.

Efter att den legat på åkern en tid hittades den av bonden som tog med sig tomten hem i tron av att det var en prydnadssak. Den hamnade på en hylla och där hade den kanske fått stanna i generationer om inte slumpen hade skapat ett otroligt scenario.

I Nordkorea gick rymdprogrammet framåt och den sista informationen vi har kännedom om är att uppskjutningen av kolonisatörerna ska i all hemlighet ha påbörjats i början av 2000-talet då omvärlden i stället haft hela sitt fokus på raketuppskjutningar kopplade till kärnvapen i samma region. Hur framgångsrika de varit och om några nått fram till mars finns ingen information om idag.

En av de nordkoreanska forskarna som deltagit i programmet men som hoppat av lyckades ta sig till USA där han började arbetade med forskning inom lantbruk. En av hans uppgifter var att samla in data direkt från bönderna genom hembesök och en dag klev han in i huset där hustomten stod på sin hylla. Han kände direkt igen den men vågade inte berätta om rymdprogrammet för bonden som hittat den. I stället bad han om att få köpa behållaren vilket han också fick. Han hade länge levt med skuldkänslor för vad han utsatt det lilla livet för och skulle nu försöka befria tomten från sin dvala, om han nu fortfarande var vid liv därinuti.

Forskaren tog med sig behållaren till sitt laboratorium men insåg snabbt att han aldrig utan utrustningen i Nordkorea skulle kunna omvända dvalan och tomten förblev inkapslad i carboniten. Förtvivlad över att han inte kunde rädda honom bestämde han sig i stället för att berätta delar om rymdprogrammet och historien om hustomtens öde. Han kontaktade Studio RacHell Posts för sälja hustomten och få sin röst hörd för de som vill lyssna, och du har precis läst hans redogörelse.

Så nu är tomtens historia och grymma öde en del av arkivet vi förvaltar över märkliga, ibland oförklarliga, men alltid skakande berättelser från gränslandet inte alla vill kännas vid.

---

1,4 kilo
Bred 14,5 cm
Höjd 25,5 cm
Ställ ingår.

Spara denna produkt för senare användning
bottom of page